09 februari 2006

Pandoras ask

- De här bilderna kan få oerhörda konsekvenser för svenska personer och svenska intressen, säger utrikesministern Laila Freivalds idag om Sverigdemokraternas (SD) storsatsning på nidbilder förställande den arabiske profeten Muhammed.

Ett TT-telegram vet berätta att "Sverigedemokraterna retar Syrien". För första gången har SD fått etablissemanget att darra på allvar. Precis som Freivalds säger kan detta få oerhörda konsekvenser för svenskar runt om i världen, och för svenska intressen. Ändå kan man nog bara försöka att föreställa sig euforin i bunkern på Södermalm, i particentralen i Lund och hemma hos partiveteraner runt om i landet. En eufori som lätt slår även den som kändes i början av valrörelsen 2001.

Några samvetsbetänkligheter är inte att vänta, utom taktiska sådana hos de självutnämnda rådgivare som nu nervöst hör av sig och manar partitoppen till försiktighet. Men blodet närmar sig kokpunkten nu, hos många av långtidarna i det inre av SD: Alltför länge har man behandlats som apa i bur, någon som alla pratar om, men ingen talar till. Plötsligt slinker man ur sin bur, och har möjlighet att kasta bananar på plågoandarna. Då känns det inte kul att lomma tillbaka in i buren för att vara snäll.

Det enda som håller tillbaka är hoten om åtal från JK. Ansvarige utgivaren Richard Jomshof har fru och barn, och ingen lust att göra en "Björne Björkqvist", d.v.s. sitta på kåken för nåt han inte ångrar. Vad har man att förlora? Det ser ju ändå inte ut som någon riksdag i år. Finns det en chans, då kan det vara att spela muhammedkortet.