28 februari 2006

SD och riksårsmötet

Vid en tidpunkt i eftermiddags undrade jag faktiskt om något är på gång. Så många SD:are har inte ringt till mig på en dag på bra länge. Fortsätter det så här kanske jag måste börja svara i telefon, men än så länge är jag en "P.O." och screenar stenhårt, även om det också känner på samvetet att inte lyfta på luren när personen på andra sidan är någon som man ser (-tt) som en personlig vän.
Förnyare och bunker, starka områden inför riksårsmötet 2006
Nu är alla distriktsårsmöten avklarade i Partiet. Jag vet inte varför, men jag fick för mig att göra en väldigt ungefärlig karta över ombudsfördelningen. Ett tag tänkte jag göra färgnyanser för de riksdagsvalkretsar som skickar många ombud, men det blev för jobbigt. Intresserade hänvisas istället till SD:s partikansli på söder i Stockholm. Där är det bemannat dygnet runt.

Vad jag förstår kommer inte SD-bunkern att göra mer än gnälla på årets riksårsmöte, som för första gången hålls redan i mars. Bunkern har stöd från distriktsmötesdeltagare främst i i Svealand, i Janssons Land. Man finns även i Västernorrland, men där borde å andra sidan kartan färgas vit och inte röd. Enda riktiga lokalavdelningen finns i Timrå, och den leds ju av en kille som snart får ett "erbjudande han inte kan motstå".


Tillägg 2006-03-01 22.00: Totalt kan 158 riksårsmötesombud utses till årets riksårsmöte i SD. Vidare har de 13 ledamöterna och 6 ersättarna i partistyrelsen rösträtt vid riksårsmötet. Därmed är det högsta tänkbara antalet röster 177. Skogslänen kommer knappast att fylla sina kvoter, och det är inte säkert heller att andra riksdagsvalkretsar lyckas skicka sina fulla delegatkvoter till riksårsmötet. Vid förra årets riksårsmötet fanns som mest 146 röstberättigade ombud på plats. Vid det mötet ändrades dock stadgarna, vad gäller ombudsfördelning och ombudsantal; de ombud som fördelades p.g.a. respektiva riksdagsvalkrets befolkning togs bort.

2006 fördelas SD:s riksårsmötesombud för första gången enbart efter antalet medlemmar. SD Syd, distriktet för Skåne, Halland och Blekinge, har valt omkring 50 ombud. SD Värmland har valt 6 ombud. Leker man med tanken att alla dessa 56 ombud infinner sig på mötet och stödjer nuvarande partiledningen så ser man att partiledaren Jimmie Åkesson redan här troligen har en knapp majoritet i hamn, förutsatt att partistyrelsen fortfarande enhälligt ställer sig bakom honom.

Tillägg 2006-03-01 19.00: Stockholmsdistriktet redovisar idag i en årsmötesrapport på SD-Kurirens nätupplaga att man valt 21 riksårsmötesombud. Man får förmoda att detta avser såväl län som stad samt Gotland, vilket visar att distriktet inte lyckats fylla sin kvot. 2005 valdes 23 ombud, 10 för Stockholms kommun och 13 för Stockholms län. Inte heller då valdes några ombud för Gotland.
Tillägg 2006-03-18 10.30: 1) Blekinge ingår självklart inte i SD Syd, vilket påstås strax härovan. Blekinge bildade eget distrikt 2001. 2) Statistik från sommaren 2003 jämfört med antalet ombud från SD Syd till RÅ 2006 visar att distriktets andel av totala antalet medlemmar stigit bara obetydligt.