27 september 2007

Lästips

I Växjö har de dykt upp. I Uppsala, i Malmö och i Halmstad. Varför går iranier med i eller sympatiserar med Sverigedemokraterna?

Det kan finnas en kulturell förklaring, om vilken det skrivits bok. Den förislamska iranska kulturen har aldrig helt kunnat utrotas. Från det att den muselmanske iranske teologen Ghazali insett att det inte går att förena tron på Allah med förnuftet befann sig moraliskt och politiskt tänkande i ett metafysiskt mörker bland iranierna, men den gamla anden återuppväcktes under 1800-talet av den islamfientlige Achundzadeh. Han föraktade allt det islam står för. Refererande till de muselmanska hordernas erövring av det gamla Persien skrev han:
"Hungriga och trasiga araber förstörde den iranska civilisationen, iraniernas välstånd förstördes av dessa rövare som införde meningslösa trossatser och vidskepelser i landet. Det blev början till iraniernas moraliska, politiska och andliga fördärv."
Achundzadeh fördömde kvinnoförtryck, polygami, despotism samt muselmansk fanatism och mullornas hyckleri. Han har enligt Rasul Nejadmehr, författare till "Kampen om det moderna i Iran", alltsedan dess haft fanatiska anhängare i Iran och orsakat "förakt mot araber".

Jag frågar mig om det inte främst är föraktet mot araberna och deras erövrarreligion som drar exiliranierna till SD. I ovan nämnda bok ges en lättläst och inte alltför lång genomgång inte bara av Achundzadeh utan även av tänkare och samhällsreformatörer som Mirza Aga Khan Kermani, Malkum Khan och Mirza Abdul-Rahim Talbof. Även mörkermän som Sayyid Jamal samt männen kring Irans konstitutionella revolution avhandlas.

Bra att läsa på bussen för både SD:are och SD-motståndare.