12 september 2007

Dystert i Norge

Det gick inte bra för Sverigedemokraternas favoritparti Fremskrittspartiet i de nyligen avslutade norska lokal- och regionalvalen. Partiet minskade kraftigt jämfört med senaste stortingsvalet och fick bara en mindre ökning jämfört med lokalvalen för fyra år sedan. På primärkommunal nivå blev resultatet ungefär 17,6% (+1,2).

På högerkanten är man nu överflyglade av Höyre. En tröst i bedrövelsen är dock att man har stora möjligheter att öka sitt inflytande i realpolitiken genom koalitioner med de borgerliga partierna sedan den regerande vänsterkartellen minskat kraftigt.

Särskilde favoriten Erik Gjems-Onstad, enligt SD-Kuriren "en av Norges högst dekorerade motståndsman från andra världskriget och framträdande invandringsmotståndare", lyckades inte heller. Han ställde upp för Pensionärspartiet i Askers kommun, men partiet minskade där från 2,2% till 1,3% och tappade sitt enda mandat.

Själv blev Gjems-Onstad utesluten ur partiet dagen före valet efter att ha sagt följande i ett radioprogram.
"Norge är norrmännens fosterland. Norrmän är en nation av den vita rasen. Många törs inte säga detta, men det är en realitet."