15 november 2006

Självhatets bleka krankhet

Jag brukar ibland säga att sverigedemokraterna är sina egna värsta fiender. Om detta är sant bör man helt stilla kunna sätta sig ner och vänta på att partiet sjunker ihop och skrumpnar. Men så enkelt är det inte, för genom sitt omåttliga nationella självhat och sin i vissa delar häpnadsväckande brist på politisk fingertoppskänsla göds den mylla varur sverigedemokraterna växer av de etablerade politiska partierna, inte minst moderaterna.

Idag gjorde statsminister Fredrik Reinfeldt sitt första besök som statsminister ute i verkligheten. Hans välbevakade bilkortege begav sig till den syrianska stadsdelen Ronna i Södertälje, och där ska statsministern bland annat ha parafraserat Esaias Tegnér genom att yttra "Ursvenskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån" (egentligen: All bildning står på ofri grund till slutet/ blott barbariet var en gång fosterländskt).

Det var ju trevligt - statsministern ser sig som ledare för en nation av barbarer! Men den gode nationalisten Esaias Tegnér hade mer att säga, och skulle knappast uppskatta det sätt varpå statsministern missbrukar skaldens ord. I sin Skål i götiska förbundet diktar Tegnér följande:
Vad storsint är handlat i farans stund,
Vad skönt som är bildat i Norden,
Vad ädelt som blomstrar på järnmängd grund,
Det kommer dock allt från det gamla förbund,
Församlat på toppen av jorden.

Så länge det finns av den fria ätt
Blott två, mellan fjällen och Sundet,
Som låga för sanning och våga för rätt,
Så länge bryts icke förbundet så lätt;
En skål för det fasta förbundet!
Statsministersbesöket i Ronna kommer med all säkerhet att ge kraft åt både sverigedemokraterna och andra grupper vilka försöker öka de patriotiska och nationella känslorna i Sverige och öka aggen mot det mångkulturella samhällsprojektet.