01 november 2006

Demokratur

Richard Jomshof, SD-Kurirens chefredaktör, kommenterar idag på sin blogg ekerothaffären. Demokratur lyder rubriken, och i postningen är den jomshofska linjen att "oooh, sverigedemokraterna är ju så demokratiska och hur kan ambassadören i Tel Aviv påstå något annat?".

Lite kul att Richard använder ordet demokratur; ordet har fortfarande en toristisk klang. Att han sedan går i den demokratiska fällan tycker jag är lite synd. Varför ska man alltid försvara sig som mest frenetiskt mot anklagelser om att inte vara fullblodsdemokrat? För en sverigedemokrat är det extra problematiskt att på detta sätt föra över spelet på motståndarens planhalva - med tanke på nationalistisk teoris förhållande till frågan om demokratisk inklusion går det inte för sd-sidan att vinna en sådan diskussion.

Ordet demokrati i dagens svenska mening har en socialistisk klangbotten. Själv tycker jag att man bör söka andra politiska markörer. Varför inte kräva konstitutionalism? Själv kallar jag mig gärna konstitutionell monarkist. Frihet är ändå ett viktigare begrepp än demokrati.