31 maj 2005

Har kyrkopolitiken tynat bort?

Redan för ett par år sedan gav dåvarande partiordföranden Mikael Jansson självsvåldigt totalansvaret för Sverigedemokraternas (SD) kyrkopolitik till Torbjörn Kastell, kyrkomötets mest passive ledamot senaste perioden, och detta trots att kyrkopolitiken redan hade flyttats över till ett självständigt kyrkoförbund där Jansson i egenskap av ateist inte var medlem. Resultatet har inte låtit vänta på sig, d.v.s. nästan inget har hänt. I kyrkomötet har Eva Nyman lagt en rad motioner och tagit andra initiativ, och i Sunne har Runar Filper väckt motioner, men i övrigt är det klent till mått. Det enda Kastell klarade av, var väl att rösta emot (!) när partiets motion om nationalism var uppe till behandling i kyrkomötet 2003.

Nu är det kyrkoval i september och det enda som hittills hörts av den ickeexisterande sverigedemokratiska kyrkovalskampanjen är ett inofficiellt besked om vilka som står högst på valsedeln till kyrkomötet. Bara det aktiva gävledistriktet har dragit igång, och det på bred front, och i Västergötland har nye distriktsordförande Peter Ekholm sett till att få lite mediatäckning. Webbsidan "Fädernas kyrka", som 2001 var ledande inom nyhetsrapporteringen inför valet, har inte uppdaterats sedan 2004.

Har SD redan slagit vantarna i bordet? Förra kyrkovalet var partiet en frisk fläkt i kyrkopolitiken, och fick sannolikt upp valdeltagandet med ett antal procentenheter.