21 maj 2005

Invandring, invandring, invandring

Marcus Hallencrantz, SD Uppsala, fortsätter sina dåligt underbyggda och aggressiva litanior i SD-Kuriren. Senast 21 maj om Kalifornien; "delstaten var en gång USA:s ekonomiska motor, men har i takt med den ökande massinvandringen blivit totalt bankrutt." Artikeln föranleds av att Antonio Villaraigosa, en enligt Hallencrantz mexikansk nationalist, som blivit borgmästare i Los Angelse, Kaliforniens största stad. Villaraigosa stöddes av John Kerry och fackföreningarna, men Hallencrantz är tvärsäker på att den nye borgmästaren är en fullblodsförrädare mot USA.

48% av Los Angeles befolkning är latinos, d.v.s. etniska latinamerikaner, men staden har ändå inte haft en latinoborgmästare sedan 1872. Nu har det hänt och inom SD är man tydligen förbannade. Kanske borde chicanos inte ha rösträtt? Ur demokratisk synvinkel kan man undra vad som menas. Det måste väl vara en politiskt ganska foglig grupp, som säkerligen kunnat tilltvinga sig borgmästarposten tidigare med tanke på den starka numerären.

Det intressanta i det här sammanhanget är ju naturligtvis Hallencrantz konstaterande att det är "massinvandringen" som gjort Kalifornien bankrutt. Konstaterandet är skrattretande. Kalifornien har, som alla egentligen förstår, expanderat från ingenting till en av världens största ekonomier genom en massiv inflyttning och invandring under hela 1900-talet. Delstaten hade 2000 en befolkning på 34 miljoner, varav 16 miljoner vita och 11 miljoner latinos. Andelen latinos har under senare tid ökat kraftigt. Läsåret 1996-97 var det första när andelen latinos var större än andelen vita bland de barn som började i elementarskolan, och deras andel har kontinuerligt ökat sedan dess.

I det sistnämnda ligger problemet. Det är inte invandringen till Kalifornien som förstört ekonomin. Däremot har den sentida illegala invandringen av ej assimileringsvilliga och för arbetsmarknaden okvalificerade mexikaner vållat stora problem för delstaten och dess ekonomiska utveckling. Det vore dock fel att säga att denna invandring förstört något, då den egentligen bara fyllt ett tomrum. Den förstörande faktorn är sannolikt de vita befolkningsgrupperna i Kalifornien, deras sekularisering och deras avstannande nativitet.