31 maj 2005

Moderaternas verkliga agenda?

Moderaterna vill få bort Barbro Holmberg, rapporteras det i pressen. Partiet undersöker förutsättningarna för att begära misstroendevotum i riksdagen mot migrationsministern, och moderate gruppledaren Mikael Odenberg har i detta syfte skrivit brev till stödpartierna Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Odenberg har t.o.m. hållit en presskonferens, där han tagit upp "ständiga utspel" i migrationspolitiken från stödpartierna som skäl för dessa att stödja ett eventuellt förslag om misstroende. Moderaternas egna skäl för misstroende ska enligt Odenberg vara ministerns misskötsel av frågan om utredning av arbetskraftsinvandring och nedläggningen av utlänningsnämnden.

Moderaterna eftersträvar för sin del lagändringar som gör att asylsökande parallellt ska kunna "ställa sig i kö" för att arbetskraftsinvandra. Dessutom ska barn kunna söka asyl för egen del och inte behöva räknas in i sin familjs asylansökan. Det ska också krävas mindre för att barnet genom en egen ansökan ska få asyl; ribban ska sänkas. Det som kan ses som moderat profilfråga i förslaget är idén om att den som får avslag på asylansökan och ansökan om arbetstillstånd ska bli betalningsskyldig till svenska staten för de kostnader staten haft med att pröva ansökningarna.

Varför gör då moderaterna på detta sätt? Man vill inte begära misstroende mot en inkompetent försvarsminister, när hon föreslår nerläggning av i princip hela det svenska försvaret. Man passade inte heller på att begära misstroende mot den efter tsunamikatastrofen allmänt avskydda utrikesministern. Men migrationsministern, när hon efter många och långa turer äntligen gör moderaterna till viljes och lägger ner Utlänningsnämnden, hon ska avsättas?

Sverige har idag fri arbetskraftsinvandring för i stort sett hela Europa, ett område med bortåt 400 miljoner invånare. Det ska inte förnekas att möjligheterna för ett svenskt företag att få arbetstillstånd i Sverige för en person med nyckelkompetens är alltför kringgärdade med restriktioner. Problemet med försvårad arbetskraftsinvandring av nyckelkompetens är dock ytterst begränsat, eftersom de internationellt efterfrågade nyckelkompetenserna hellre tar jobb i länder som USA, Kanada och Storbritannien. Om Sverige vore attraktivt som arbetsmarknad kan man nog utgå från att en hel del europeisk arbetskraft redan hade flyttat hit, vilket knappast är fallet i dagsläget.

Alla rationella skäl pekar mot att moderaternas egentliga agenda är att ta hit inte efterfrågad arbetskraft, utan istället ett internationellt trasproletariat, för att på så sätt sänka den svenska arbetsmarknadsmodellen och knäcka ryggen på det socialdemokratiska maktmonopolet i Sverige. Det kan t.o.m. ses som sannolikt att moderaterna räknar med att detta trasproletariat ska ingå i bidragstagarkollektivet i det nuvarande systemet här i landet. Konsekvensen av en sådan invandring kan ju bara bli en - ett totalt systemskifte i det svenska socialförsäkringssystemet, något som stått högst upp på den moderata agendan ända sedan Ulf Adelsohns dagar under tidigt 1980-tal.

Kampanjen mot Barbro Holmberg är bara ett led i kampanjen för denna falska moderata agenda.