12 maj 2005

Margots respekt för oliktänkande

Margot Wallström, vicepresident i Europakommissionen, med ansvar för institutionella relationer och kommunikatonsstrategi, besökte tjeckerna 8 maj, och höll ett tal i gamla koncentrationslägret Theresienstadt.

Efter att i förbifarten ha trivialiserat Jesus Krist som en vandrande judisk lärare för 2 000 år sedan, gick Wallström till attack mot alla de som inte delar hennes federalistiska ("supranationella") idéer. På sitt nya modersmål engelskan sade hon bl.a. följande:

Vi har också kommit till denna fruktansvärda punkt i historien genom nationalistisk stolthet och girighet, och genom internationell rivalitet i jakten på rikedom och makt. Det var just för att få ett slut på sådan rivalitet som den europeiska unionen föddes - den första supranationella organisationen där självständiga stater frivilligt delar sin suveränitet. Europeiska stater må vara oense om alla sorters frågor - men istället för att strida sitter vi nu runt ett bord och diskuterar dem tills vi når en överenskommelse. Detta innebär en mängd kompromisser, men det fungerar!

Ändå finns det de idag som vill skrota den supranationella idén. De vill att den europeiska unionen ska gå tillbaka till det rent mellanstatliga sättet att göra saker. Jag tycker att dessa människor borde komma till Theresienstadt för att se vart den gamla vägen leder!


Om denna skrämmande intolerans, och om EU:s försök att censurera Wallström i efterhand, se louisep.com.