05 januari 2007

Replik från Högerpartiet de konservativa

Med anledning av tidigare postningar här på bloggen om blåsippekontroversen har högerpartiets partisekreterare Oscar Lagberg skrivit till mig och begärt en replik, eftersom han av allt att döma anser att jag alltför mycket tar sverigedemokraternas parti.

- Högerpartiet de konservativa var först med att lämna in en ansökan. Vi var också först med att få den godkänd av PRV (och dessutom utan invändningar). Vår blåsippa är således godkänd i samtliga relevanta varumärkesklasser och - teoretiskt sett - skyddad mot varumärkesintrång.

- Sverigedemokraterna var först med att få ett preliminärt beslut om godkännande. Symbolen är dock inte fullständigt godkänd av PRV, förrän alla överklaganden har blivit behandlade. Sverigedemokraternas symbol är därför ännu inte godkänd. Notera även att Sverigedemokraternas symbol inte består av en blåsippa, utan av en dekal med text. Det är alltså mer än en blomma i deras symbol!

- Ni skriver vidare att Sverigedemokraternas symbol är godkänd och att det bara är lite överklaganden som återstår. Det ger enligt mig en sned och skev bild av den juridiska situationen. Men Ni har självklart rätt att göra Er egen bedömning. Min bedömning är dock att Högerpartiet de konservativa har blivit slutgiltigt godkänd, samt att Sverigedemokraternas ansökan fortfarande är under bearbetning.
Bloggens kommentar: Enligt de uppgifter som jag inhämtat från Varumärkesregistret har inte högerpartiet de konservativa registrerat någonting alls. Varför gör ert parti ansökan i viss persons namn, och inte i partiets namn? Har herr Lagberg sedan funderat över vad skydd av varumärke innebär? En kommentator här på bloggen påpekade häromdagen att ju varumärkesskyddet inte på något sätt är allmängiltigt och totalt, utan endast skyddar mot kommersiella intrång.