12 augusti 2006

"Svenskheten är väl förankrad"

"Det är knappast så att den där fjantiga invandraren bestämmer hur svenskar ser på invandrare och svenskhet. Han kan gott tro att han är svensk när han käkar sin kebab och tycker att blonda människor är fula och svenska tjejer är madrasser. Det ändrar ingenting. Faktum är att svenskheten är väl förankrad och det vet vem som helst som faktiskt LEVER I DEN, vilket knappast den där invandraren gör."
Svenskheten är förankrad? Kanske så, men svenskheten i traditionell mening minskar från år till år. Björn Söder likaväl som den citerade Andreas Ekström har under det senaste året talat om sverigedemokraternas nationalism som en kulturnationalism. Men de stora frågorna lämnas obesvarade: Kan ätandet av kebab ingå i den svenska kulturen? Får en person inom den svenska kultursfären anse att svenska kvinnor i allmänhet har en alltför lös sexualmoral?

De enda svar jag kan finna i skärmdumpen från SDU:s forum längst upp i artikeln, är att hr Ekström känslomässigt har lite svårt för de här dieselmontörerna, som kommer hit och försöker skriva oss på näsan vad vi ska tycka. Kanske borde han heller inte uttrycka sig så ofint som han gör i det citerade stycket. Men svaren då? Det hela är inte så självklart som vissa sd:are tror.

Hittills har ingen sverigedemokrat lyckats ge den svenska kulturen en positiv definition. Ett sent exempel på en ledande sverigedemokrat som gått bet på frågan är Jan-Åke Isaksson, och då är han ändå en av få sd:are som tar kristendomen på allvar. Bloggen ger därför alla sd:are en öppen utmaning: Definiera er kulturnationalism, om ni har någon!