24 augusti 2006

Ruab visar oförändrat

Det finns en speciell blogg bara för att avslöja TT:s inklination mot vänster. Kanske stämmer det att TT är ett tillhåll för vänsterjournalister och när Ruab idag presenterar sin första mätning sedan i juni proklamerar TT stolt att "vänsterblocket drar ifrån".

I själva verket ligger Ruab kvar på i stort sett identiska siffror som i både juni och i maj. Det enda som hänt är att socialdemokraterna ökat på vänsterns och miljöpartiets bekostnad. Rött block-blått block var i maj 49,0-48,0, i juni 49,0-48,5 och nu 49,6-47,9. Det enda som hänt sen sist är en ökning för (s).

Hur rätt Ruab har är diskutabelt. Ruab ligger på över 30% osäkra, medan övriga institut ligger kring eller under 20%. Alla andra visar betydligt bättre för Alliansen och dessutom ett rött nettotapp till Övriga partier. Ruab däremot ger idag en halv procentenhet FRÅN de övriga till vänsterblocket. De Övriga ligger kring 4-5% hos de andra instituten, medan Ruab gett dem 2,9% i maj, 2,6% i juni och 2,5% idag. Jämför man Ruab med de tre senaste SCB-mätningarna ser man att Ruab gärna underskattar de övriga en aning.

Även om Ruab ligger en bit ifrån är dock för sverigedemokratisk del siffrorna så dåliga att konklusionen av Ruab-mätningen är att man står och stampar på gammal mark.