27 augusti 2006

Från Sverigedemokraternas annaler: Valmanifestet 2002

Ur dagordning för sverigedemokraternas riksårsmöte 2002 i Söderköping

Bilaga: Trygghet, omtanke, tradition

Sverigedemokraternas valmanifest 2002

Ditt land - ditt val

Sverige står inför ett ödesval den 15 september. Fortsatt socialdemokratiskt styre eller en borgerlig regeringsbildning är som att välja mellan pest och kolera. I båda fallen får vi en politik som har helt andra intressen än svenskarnas bästa för ögonen.

Lyckligtvis finns ett alternativ. Under parollen Trygghet, omtanke, tradition ser vi som vår huvuduppgift att åter göra gator och torg trygga, att göra luften ren och att låta Sverige förbli Sverige.

Flera erfarna politiker har på senare tid anslutit sig till oss. Till riksdagen kandiderar bland andra riksdagsmannen och före detta moderaten, Sten Andersson, liksom Sjöbos i många år starke man, Sven-Olle Olsson. Aldrig tidigare har våra chanser till ett genombrott varit så stora. Sverigedemokraterna behövs i riksdagen. Det är ditt land och ditt val...

Åtgärder för ett bättre Sverige

Gör himlen klar och luften frisk och lätt att andas
Sverigedemokraternas mål är ett ekologiskt hållbart samhälle grundat i ett kretsloppstänkande. Långsiktigt bör vi sträva efter att all miljöfarlig verksamhet ska upphöra. Miljöproblemen är globala och kan inte lösas utan internationellt samarbete. Kärnkraften bör avvecklas i den takt som för samhället är ekonomiskt och ekologiskt hållbar och inte förrän det finns realistiska alternativ att tillgå.

Stopp för utvecklingen mot ett Europas förenta stater
På senare tid har motståndare till Europas förenta stater vunnit insteg i regering efter regering i flera europeiska länder. Det finns nu större hopp än tidigare om möjlighet att påverka utvecklingen i riktning mot ett nationernas Europa. Ett europeiskt samarbetsorgan bör enbart sysselsätta sig med övergripande frågor och inte vara överstatligt.

En restriktiv invandringspolitik
Sverige har tagit emot alltför många invandrare på för kort tid. Detta har orsakat stora ekonomiska och sociala problem. Invandringen måste därför kraftigt begränsas och hålla en nivå som är mer i linje med andra länder i vårt närområde. Utläninngar utan skyddsbehov och möjlighet till egen försörjning bör återvända till sina hemländer. Villkoren för svenskt medborgarskap måste skärpas. Ett grundkrav ska vara att man levt i Sverige permanent under lång tid och att man behärskar svenska språket i tal och skrift.

Skärpta straff för grova och upprepade brott
Polisens inre och yttre resurser måste ökas. Samhällets reaktion mot återfallsförbrytare ska skärpas. Beträffande unga och minderåriga brottslingar ska kraftfulla åtgärder sättas in i ett tidigt skede i syfte att förebygga fortsatt kriminellt beteende. Detsamma ska gälla förstagångsförbrytare. Det behövs ökat stöd och skydd till personer som utsätts för brott. Invandrare som begår grova brott ska utvisas. Brottsprovokation från polisen ska tillåtas under strikt kontrollerade former.

Betydande insatser i syfte att förbättra sjukvården och våra äldres situation
Till skydd för gamla, sjuka och funktionshindrade är en allmän välfärdspolitik med social och ekonomisk trygghet grundläggande. Särskilda insatser måste göras i syfte att förbättra pensionärernas situation. Mer resurser och mer personal behövs till omsorgen. Vårdköerna måste minskas. En anhörigpenning ska införas för att möjliggöra vård av äldre släktingar i hemmet. Seriösa privata alternativ ska tillåtas konkurrera på lika villkor som offentlig verksamhet. Det övergripande ansvaret ska dock ligga hos stat och kommun.

En hållbar ekonomisk politik
Sverigedemokraterna betraktar äganderätten som en nödvändig förutsättning för en lyckosam samhällsutveckling. En ansvarsfull marknadsekonomi är självklar. Vi ser i arbetet det enda säkra medlet att åstadkomma varaktigt enskilt och allmänt välstånd. Därför krävs förbättrade villkor för småföretagande. Arvsskatten avskaffas omedelbart, förmögenhetsskatten fasas ut och fastighetsskatten sänks. Ingen ska behöva betala mer än hälften av en inkomstökning i skatt och avgifter. Konsumtionsskatterna sänks för att inte missgynna svensk handel i förhållande till andra länder.