20 augusti 2006

Marie Demker önsketänker

GP:s speciella statsvetare Marie Demker är ute och yrar i sin tidning idag, och påstår att riksdagsvalet kommer att bli det jämnaste i mannaminne. Hon är t.o.m. så fräck att hon anspelar på lotteririksdagen.

Jag vet inte vad Demker pratar om. Valet 1998 gav vänsterblocket 174 mandat, ett mandat kort för majoritet, samma sak 2002. Göran Persson tvingades regera fram till 1998 med stöd av centerpartiet, och från 1998 och framåt med stöd av miljöpartiet. Men: Så sent som veckan efter valet 2002 satt borgerliga partier och förhandlade med miljöpartiet om en eventuell mittenregering. Inte jämnt? Kanske är dags för en fingranskning av Demkers påstådda doktorsavhandling.

Sören Holmberg, en av de riktiga statsvetarna, kommer säkert att endera dagen lämna den kommentaren att det ser bra ut för Alliansen. Valstatistiken talar just nu inte alls för ett jämnt val, inte om man med jämnt menar hur det varit tidigare.

Marie Demker tror att de gamla höger/vänster-partierna kommer att suga upp junilistans, feministernas och piratpartiets frågor, om det skulle visa sig nödvändigt (i valspurten). Där har hon säkert rätt i att det är desto svårare för dem att göra sammaledes med sjukvårdspartiet och sverigedemokraterna.

Men hade det funnits kvar någon riktig höger inom moderaterna, då hade det varit utmärkt lätt att ta över sverigedemokraternas väljare. De väljarna röstar fortfarande till alldeles övervägande del på sitt parti som varande det minst dåliga, inte det bästa.