07 januari 2006

Rickard Falkvinge svarar på kritiken mot piratpartiet

Bloggen var ganska giftig mot nya piratpariet i en postning 4 januari. Igår kom svar. Det var själve partiledaren, Rickard Falkvinge, som kommenterade kritiken på detta vis:

--------------------------------------------------------------------------------

Vi har varit ganska upptagna med att försöka få en fungerande organisation av tusentals aktiva som kommit till under 72 timmar som bara skriker efter något att göra.

Men för att i något ta myten av att initiativet tappat momentum, så hade vi vid slutet av dag 3,

- 4600 aktiva i forumet, varav de flesta synliga nu bygger upp en effektiv organisation.
- 4 embryon till systerpartier i andra länder. Sedan dess har Kanada kommit till.
- Fyra miljoner hits på webservern.
- Radiotid i världsomfattande radiosändningar (BBC World).
- Uppmärksamhet från Brasilien till Pakistan.

Så jag tror det är liiiite missvisande att säga att vi har tappat momentumet. Däremot syns det inte så mycket utåt. Det beror på att vi jobbar som svin för att organisera oss.

Var det nån som var förvånad?


--------------------------------------------------------------------------------

Så långt Rickard Falkvinge. Jag tror ändå att Falkvinge något missar poängen i min kritik. Samtidigt som jag välkomnar att han på detta kraftfulla vis "ror om i grytan" inför riksdagsvalet, så noterar jag att man håller på att försitta sin historiska chans.

Den provisoriska styrelse på tre personer som man nu skaffat sig kan fortsätta "jobba som svin", det kommer ändå inte att räcka till om man försöker bygga ett rikstäckande parti från toppen och neråt. Den befintliga organisationen kommer att fortsätta vara en organisatorisk flaskhals tills man helt tappat sitt momentum.

En stor del av arbetet inom piratpartiet verkar också vara inriktat på att hålla hela verksamheten virtuell, utan något som helst medlemsinflytande utom röstning i olika frågor i ett framtida läge. Varför börjar man inte med att starta ett demokratiskt parti? Redan från början var det ju en gräsrotsrörelse Falkvinge pratade om. Det man ser idag är motsatsen.

Intresset må vara stort i Brasilien och Pakistan, två länder som har allt att tjäna på att skrota immaterialrätterna - denna sida av den internationella juridiken är avsedd att skydda innovationskraften, men även till att skydda västvärlden mot konkurrens från u-världen. Men hur är det med intresset i Sverige? Jag tror hr Falkvinge är lite för optimistisk i de siffror han antecknat i sin kommentar på bloggen. Se t.ex. på piratpartiets interna omröstning om principprogram. Det illa genomtänkta förslaget från Mika Sjöman har inte genererat mer än drygt 100 röster totalt.