13 januari 2006

Ingen torsk i Tallinn denna gång

Sverigedemokratisk Ungdom (SDU) har varit på nöjesresa till Tallinn, och reseberättelse har inkommit från ordförande Kinnunen. Det var visst tredje resan, och till skillnad från tidigare gick man i land. Kinnunen är på det hela taget positiv, men gör också följande observation om läget i landet:

Man kunde gott kunna sträva efter en något större välfärdsstat samt en mer restriktiv alkoholpolitik. Som det är nu är de små alkoholbutikerna nästan det som präglar staden allra mest. Men det kanske är på gång. Åtgärder för att motverka bordellturismen och beslut om höjningar av alkoholskatten lär vara på gång.

Ja, jag skrattar lite när jag läser sista stycket. Gamla sverigedemokratiska partiledningen gjorde många resor till Tallinn, när "man behövde koppla av". Det var särskilt ordförande Jansson som behövde koppla av. Sista åren blev dock entouraget av uppsatta SD:are större och större. Även tidigare toristen Rinderheim tilläts då lösa biljett. En gång höll det på att sluta illa i horkvarteren. Det var "Gurkbjörn" som blev rånad av några yngre ligister, och ett par av partivännerna sprang oklokt efter. Tänk om de fått kniven i sig? Då hade de ju verkligen blivit torsk.

Bara det faktum att SDU öppet talar om resorna i österled, och även skriver reseberättelser, visar att nya tider inträtt i SD. Skötsamma (om än anemiska) borgarungdomar både till höger och vänster. Inga västsvenska metallarbetare, beredda att klappa afaiterna i skallen med triskelonsmyckat slagträ.