03 januari 2006

Piratpartiet - en blixt från en klar himmel

Det ena "nya" partiet efter det andra har presenterat sig inför riksdagsvalet 2006, men inget har fått något drag under galoscherna. T.o.m. junilistan, med 15% i EU-valet, har fallit ihop som en pannkaka.

Precis vid nyår presenterade sig så piratpartiet, ett initiativ från IT-mannen Richard Falkvinge i Sollentuna. Får man tro de uppgifter som presenteras på partiets webbplats har initiativet tilldragit sig en enorm uppmärksamhet från allmänheten. Även media har hängt på. I skrivande stund torde de flesta stora nyhetsmedierna ha omnämnt piratpartiet. Partiets första och största programpunkt är det totala avskaffandet av upphovsrätten. En pikant sidoparoll är att man vill sparka Thomas Bodström, och inte anser att denne man har kompetens till stort mer än att sälja korv utanför riksdagshuset!

Frågan är förstås om piratpartiet förmår förvalta det explosiva intresset. Den farligaste fällan Falkvinge m.fl. kan falla i, är om man i likhet med Nils Lundgren försöker behandla partiet som sin privata egendom, och inte släpper lös föreningsdemokratin och gräsrötterna.