18 januari 2006

Piratpartiet myglar vidare

Bloggen berörde redan 13 januari misstankarna om att Piratpartiets "interimstyrelse" kör med fejkade möten och fejkade protokoll. Detta fejk handlar främst om det partikonstituerande möte som självutnämnde partiledaren Rickard Falkvinge 11 januari påstod hade genomförts 6 januari, och där Mikael Viborg valts till partijurist och styrelseledamot, trots att Falkvinge 8 januari meddelat att denne Viborg anslutit sig till rörelsen först kvällen 7 januari.

Det kan f.ö. förtjäna att påpekas att Falkvinge i sitt meddelande till partiet 8 januari utmålade Viborg som "en av världens bästa jurister på immaterialrättsfrågor, från vårt perspektiv". Läser man däremot nättidningen Koping.nu avslöjas Viborg i en artikel från 13 januari som en 23-årig student!

Vad som dock upprört mest inom Piratpartiet, förutom partiprogrammet som ska tas upp i en annan postning, är de stadgar som Falkvinge påstår har antagits vid det partikonstituerande mötet. Här har många protester rests. Mikael Siljelind, ordförande i partiets enda lokalavdelning, den i Värmland, levererade denna svidande kritik 16 januari:

Att ledningen väljer att agera efter interna regler de kallar stadgar är en sak, men jag är osäker på om det verkligen är i sin ordning att ha så pass exkluderande regler för vilka som får närvara vid ett första möte vilket er rätt til uteslutning av medlemmar, 2/3-delar av rösterna för ett fällande av styrelsen, utbytande av endast hälften av styrelsen (vilket som måste bli tolkningen av stadgarna i sin nuvarande form även gäller för det konstitutionerande årsmötet) etc. Risken finns att organisationens grundande strider mot de krav som är ålagda enligt lag på en förening att vara en demokratisk organisation.

Det möte Siljelind refererar till är ett medlemsmöte som Falkvinge i enlighet med sina hemsnickrade stadgar kallat till "helgen den 28-29 januari" att genomföras virtuellt på partiets diskussionsforum. Det var just ett fint möte! Demokratin får tydligen vänta ett tag till.

I skrivande stund har piratpartiet efter omstarten fått ihop ynka 20 namnunderskrifter till stöd för registrering av partiet. Stadgeskojet och behandlingen av medlemmar som inte vill ställa in sig i ledet har fått många att tröttna, och vänta på att ett bättre piratparti ska komma igång.

Apropå toleransen mot icke-högern i Piratpartiet vill jag citera en av de mera måttfulla i den opposition som stannat kvar i partiet. Han beklagade 16 januari "interimstyrelsens" behandling av "dom som bekymrat sig över att principförslaget är högerinfluerat och nonchalansen och cynismen gentemot dessa." Denne oppositionelle tyckte "hursomhelst att det är imponerande att så enkelt kunna splittra fildelarsamhället och ni kommer säkerligen att hamna i historieböckerna för det. Så creds där. Ingen har tidigare lyckats med den bravaden."