13 januari 2006

Piratpartiet: Fiffel med böckerna?

Piratpartiet utvecklas till ett odemokratiskt parti, man har hållit konstituerande årsmöte utan att kalla alla medlemmar och partiledaren kan därför ha ljugit för skatteverket!

På piratpartiets interna diskussionsforum har senaste veckan en mycket hård debatt ägt rum mellan de som velat bygga upp ett demokratiskt parti, och de som tillsammans med självutnämnde partiledaren Rick Falkvinge vill bygga upp något liknande Greenpeace. Så här skrev Falkvinge själv i onsdags morse:

OK, tystnaden de senaste dagarna har, som ni vet, berott på att en handfull personer jobbar som @#$ för att hyfsa till vårt ansikte utåt, och att vi därefter direkt kommer att vända oss inåt för att organisera alla människor och ta vara på den energi och glöd som finns när vi ser någorlunda presentabla ut.

Jag ser att det i den tystnaden börjar dyka upp åsikter här på forumet av typen att alla aktiva måste vara inblandade i varje detaljfråga, och att föreningslivets modell kräver att vi behöver hålla fler möten innan vi har legitim rätt att agera. Ungefär.

Jag varken vill eller kan peka ut någon speciell person som har sagt det här, jag tycker mig bara skönja attityden, och vill förklara var jag står. Min åsikt är, att varje minut vi spenderar med att prata med oss själva, är en minut som vi inte spenderar med att prata med andra. Det finns inget självändamål i att sitta och fylla i ett mötesprotokoll.

Jag insåg det inte förrän jag pekades på det, men det här var Fis tredje misstag: i en missriktad välmening så skulle alla involveras överallt och få ändra i varje detalj, på bekostnad av den sprängkraft man hade byggt upp. Resultatet vet ni. Det blev bara ilsken fruktsallad av det som hade varit ett tydligt budskap.

Vi har startat den största globala politiska rörelsen sedan miljörörelsen på 80-talet. Det är en fantastisk bedrift. Nu kan vi välja om vi skall agera som Greenpeace, som syntes och agerade och blev hjältar för att de stod upp mot dåtidens politiska agenda som också sattes av storföretagen, eller om vi ska ägna den här fantastiska energin åt att sitta på möten och diskutera med varandra. Min åsikt är solklar.

Därmed inte sagt att människor inte behöver mötas. Jag vill absolut uppmuntra alla i hela landet att träffas och ta en öl och en bit mat under informella former för att lära känna varandra som människor: för att förstå varandras hopp, drömmar, och vad man tänker när man ser sig i spegeln på morgonen. Det är SÅDANT som bygger livskraftiga nätverk och organisationer. Att sitta på formella möten på trästolar och prata i tur och ordning gör det inte.


Greenpeace är en välkänd organisation. Lika känt är kanske inte den odemokratiska kaderorganisation som kännetecknar Greenpeace: Medlemmarna har ingen som helst rösträtt, utan beslutsfattarna inom organisationen styrs i slutändan av dekret från det internationella kontoret i Amsterdam. För många nyblivna piratpartister står det nu klart att Falkvinge definitivt bestämt sig för den ickedemokratiska, greenpeaceinspirerade organisationslösningen. Falkvinge bekräftade vägvalet på partiforumet under onsdag kväll:

Nu måste jag tala klarspråk. Den här föreningen KOMMER INTE att fungera som ett traditionellt parti. Har inte gjort det från dag ett. Finns inget behov av det, det bara bromsar oss, och vi har inte den tiden. Vi har valt att ifrågasatta traditionen och valt göra en hel del saker helt annorlunda. En av de sakerna är att vi aktivt låter bli att ta ställning i alla frågor utom ett fåtal. En annan av de sakerna är att vi sätter drivandet av sakfrågorna framför att ha föreningslivets processer som självändamål.

Falkvinges uttalade avståndstagande till demokratin ställer till en del besvär, eftersom det i Sverige inte går att registrera sig som ideell förening om man inte har en demokratisk uppbyggnad och demokratiska stadgar. Han tvingas därför till lögner. Lögner till myndigheterna (se not 1).

Konstituerande möte har redan hållits. Partiet finns och är registrerat med Skattemyndigheten. Eller, vi har åtminstone lämnat in alla handlingar som krävs (där protokoll från det konstituerande mötet är en av de nödvändiga handlingarna). Skattia tar en liten tid på sig att mala sina kvarnar.

Så du har helt rätt..det allra viktigaste var att fixa ett konstituerande möte, så att det formella kunde mala vidare på lika formella handlingar. Det gjordes förra helgen. Därefter tog arbetet med principprogram och websida vid. Du har helt rätt.

Det som gör Falkvinges handel och vandel så mycket extra intressant i detta fall, är ju att han redan strax efter nyår sålde medlemskap per SMS för 5 kr/st. Om han inte kallat alla medlemmar till det konstituerande mötet, så är ju mötet definitionsmässigt ogiltigt! Rykten om partisprängning cirkulerar redan i skrivande stund...

--------------------------------------------------------------------------------

Anmärkning:
I vanliga fall brukar inte bloggen låna så långa texter från andra upphovsmän, men det känns ju lite roligt att göra så just mot piratpartiet, eftersom piratpartiet vill avskaffa upphovsrätten.
Not
1) Brottsbalken, 15 kap 11 §
Lämnar någon i intyg eller annan urkund osann uppgift om vem han är eller om annat än egna angelägenheter eller upprättar någon för skens skull urkund rörande rättshandling, dömes, om åtgärden innebär fara i bevishänseende, för osant intygande till böter eller fängelse i högst sex månader. Är brottet med hänsyn till att det innefattar missbruk av tjänsteställning eller eljest att anse som grovt, skall dömas till fängelse i högst två år.

Den som åberopar eller eljest begagnar osann urkund som avses i första stycket, dömes, om åtgärden innebär fara i bevishänseende, för brukande av osann urkund enligt vad där sägs.