06 oktober 2005

Förvånande Demoskop

Dagens Demoskopmätning, presenterad i TV4 och Expressen, visar en del förvånande resultat, även om nu delar av resultatet i vanlig ordning mörkas och man måste läsa mellan raderna på sovjetiskt manér.

Mätningen avslutades dagen efter att Junilistan kommit ut ur garderoben, och detta parti rapporteras få omkring en procent. Totalt får "övriga partier" 4,8%, men vilka dessa partier är hemlighålls. En studie av bostadsort, kön, ålder m.m. i den fullständiga rapporten visar dock att en markant högre andel män OCH kvinnor i den yngsta åldersgruppen, bosatta i hyresrätt i storstadsområde, arbetare och i än högre grad studenter, stödjer ett "övrigt parti".

Detta talar inte särskilt för Junilistan, Sverigedemokraterna eller Pensionärspartiet, men väl Feministiskt inititativ. Men sedan visar det sig att stöder visserligen är högre i Stockholm än i övriga landet, och att stöder i Skåne är markant mycket högre. Det sistnämnda talar för att inte bara Fi utan även Sverigdemokraterna gått framåt, då det är rimligt att tänka sig att åtminstone yngre män i arbetarklassen bosatta i Skåne i hög grad skulle rösta för SD. En sak som talar för att Sverigedemokraterna verkligen gått framåt är sedan det nyss avslutade kyrkovalet, där SD gjorde vissa framsteg och fick stor publicitet.

Med hänsyn till denna mätning såväl som andra mätningar som visar på ett potentiellt starkt stöd för Junilistan kan det sägas att vissa ökningar i stödet för såväl JL, Fi som SD är att vänta innan valkampanjen sätter igång på allvar i april.