22 oktober 2005

Bara ett kort kvar på hand för SPI

Sedan Brynolf Wendt i valet 1998 ledde Pensionärspartiet till ett resultat över 1% har det inte gått så bra. Själv tröttnade Wendt redan efter något år. Ständig splittring, dålig ekonomi och svågerstyre utövat av 80-åringsfraktionen. Kanske går det bättre nu. Brynolf Wendt har, som gubben i lådan, lovat att komma tillbaka över valet -06.

Brynolf Wendt stod visserligen inte på partistyrelsens önskelista över framtida partiledare, men troligen kan hans goda renommé nu få förhandlingarna med sjukvårdspartisterna att gå i lås. De har inte mycket att erbjuda från Pensionärspartiets sida, men de har ett ess kvar på hand: Fria valsedlar i valet -06. Utlagda och bevakade i mer än 6 000 vallokaler från norr till söder.

Visserligen vill många inom Pensionärspartiet hellre se en samverkan med Junilistan, men få utomstående bedömare har svårt att tro att Nisse Lundgren skulle vara så dum att han samarbetar med ett gäng grälsjuka gubbar som inte lyckats med någonting. Eftersom pensionärerna och sjukvårdspartisterna båda gillar att krydda tillvaron med överbudspolitik, och båda ser sjukvården som bland det viktigaste som finns, så ska det ju egentligen bara finnas ett hinder för valsamverkan nästa år, och det är om det skär sig på det personliga planet. Vi får väl se om pensionärernas partisekreterare Lindblad i Malmö kan tygla det galliska temperamentet!

Det rörs om rejält i grytan inför valet, vilket jag givetvis tycker är kul. Pensionärer och sjukvårdspartister ihop kan visa sig vara en farlig kombination. De kommer att ha sina valsedlar överallt, vilket ger självförtroende och respekt, och kanske kan de t.o.m. rycka till sig initiativet från Junilistan? Deras enda svaga länk är bristen på en TV-mässig partiledarkandidat.

Om denna kombination går i lås, vilket jag alltså tror att det finns goda chanser till, ökar paradoxalt nog chanserna för de som brukar kallas främlingsfientliga av andra och nationalistiska av sig själva. Tendenser till restriktiv flyktingpolitik från de till stor del smygrasistiska pensionärernas sida kommer aldrig tolereras av sjukvårdsfolket, där fegheten är mycket stor. Vi får då ett "startfält" inför valet, där alla partier utom socialdemokraterna och moderaterna (som vill ha helt fri invandring) är för s.k. flyktingamnesti. Sverigedemokraterna skulle i praktiken få hela den invandringskritiska spelplanen för sig själva.