25 april 2006

Påvert i Eskilstuna

Valet i Eskilstuna gick bra för SD för fyra år sedan, om hänsyn tas till att lokalavdelningen då var helt nystartad. Hade kommunen bestått av en valkrets och inte fyra, så hade partiet tagit mandat. Man fick 767 eller motsvarande 1,5% av rösterna. Med hänsyn till valkretsarna krävdes dock ett snitt på frygt 4% för mandat. Valkretsindelningen finns kvar, och det kan bli svårt för SD att ta mandat, men det kan ändå inte uteslutas att det blir något enstaka mandat.

Med detta taget i beräkningen ter det sig som ett verkligt fattigdomsbevis att SD ställer upp i årets kommunalval i Eskilstuna med en, enda anmäld kandidat, säpokollaboratören Adam Marttinen. Förra gången ställde man upp med en öppen fyramannalista, vilket alltså betydde att fler kandidater kunde tillkomma under valrörelsens gång.

Den som funderar på en röst för sverigedemokraterna bör alltså betänka att rösten mycket väl kan resultera i en eller flera tomma stolar i fullmäktige!

Frågan inställer sig varför det skulle bildas ett nytt partidistrikt för Södermanland så sent som vid distriktsårsmötens i februari - det verkar verkligen inte finnas särskilt många aktiva inom SD i länet. Ansågs det som så väldigt viktigt att isolera åkessonlojalisterna i Östergötland, att man var beredd offra valrörelsens effektivitet genom en distriktsdelning i detta syfte?