02 april 2006

Ett sjunkande piratskepp...

Piratpartiet skulle enligt megalomaniske partigrundaren Rickard Falkvinge lätt segla in i riksdagen i höst. Partiets utveckling har övertygat få utanför hans närmaste bekantskapskrets. Nu har även partisekreteraren och -kassören Cecilia Beckroth hoppat av. Otur, för Falkvinge, eftersom Beckroth uträttade ungefär hälften av allt som gjordes inom partiet. Ja, förutom att leka med gratistelefonprogram, tillverka häftig webbgrafik och att föra frivola diskussioner på partiets diskussionsforum. Falkvinge blev så förba-d över Beckroths avhopp att han 18 mars uteslöt henne retroaktivt!

Något medlemsmöte har fortfarande inte hållits (eller inplanerats) av piratpartiet, som ändå tror sig kunna ställa upp med separata 22-mannalistor i vart och ett av rikets 29 riksdagsvalkretsar. En insamling till partiets valfond startades i januari, men har än så länge långt kvar till målet 1 miljon kronor. Just nu ligger man på 45 000 krisch.

Fortfarande går det att finns en hel del underhållande inslag i det som ändå sipprar ut från piratpartiet. Ledningen anklagas för att stänga ute arbetslösa från medlemskap. Rickard Falkvinge jämförs internt med Darth Vader, t.o.m. av de som stödjer honom. I ett öppet brev 17 mars anklagade två distriktsordföranden Falkvinge för att vara maktfullkomlig, fiffla med kvitton och självsvåldigt skicka varningar till personer som han inte vill ha med i partiet. Kritiken vitsordades av ovannämnda Beckroth innan hon samma dag lämnade partiet.