23 april 2006

Gnissel i ledningen

Vid lanseringen i början av januari hade piratpartiet ett enkelt och lättfattligt budskap: Avskaffa immaterialrätten. Sedan dess har ett principprogram antagits och "förfinats" vid en rad olika tillfällen. Detta har dock inte lett till någon större enighet om vilken politik man egentligen förespråkar.

En av den hårda linjens män är - något förvånande - förre folkpartisten Christian Engström. Det är en rutinerad politiker, respekterad företagare och en av partiets viktigare finansiella tillgångar. Mellan Engström och partiledaren Falkvinges gamle vän Richard Olsson har det skurit sig ordentligt. Olsson tillhör den mjukare, "taktiska" falangen inom partiet.

I en debattråd på medlemsforumet under söndagen beklagar sig Engström:

- Richie vägrar konsekvent att lyssna på någonting jag säger, utan gör demonstrativt tvärtom så fort jag har kommit med ett förslag. Eftersom det är han som har den tekniska kontrollen över sajten är det som det är med det. Ansvarig för innehållet på sajten är endera Richie eller ingen alls. Det är i vart fall inte jag, eftersom jag inte kan påverka det. Du har helt rätt när du säger att texten som Richie har valt under patent är illa skriven och felaktig i sak. (..)

Richard Olsson protesterade förstås livligt mot Engströms verklighetsbeskrivning. Olsson saknar dock säte i partistyrelsen, där Engström är vice ordförande. Kontentan: Idéutvecklingen är på väg att gå i stå.