27 april 2006

SD-obligationen olaglig

Sverigedemokraterna kommer eventuellt att drabbas av oväntade ekonomiska problem under valrörelsen:

Inför årets val säljer partiet en s.k. SD-obligation. Obligationen utgörs av 500 andelar som säljs till ett pris av 5 000 kronor styck. Inlösen kommer att ske vid tre tillfällen; 1 maj 2007, 2008 respektive 2009, med en tredjedel varje gång och med fördelningen vid de olika tillfällen gjord genom lottning. Sverigedemokraterna utfäster sig att betala minst 4% och högst 16% ränta, med räntans storlek bestämd av partiets andel i det kommande riksdagsvalet.

Det framkommer nu att obligationen med all sannolikhet strider mot lotterilagstiftningen, och därför är olaglig. Verksjuristen Pernilla Sandgren vid Lotteriinspektionen bekräftar idag för bloggen att så kan vara fallet, och säger:

- Det här kommer vi att få titta närmare på.

Förutom risken för partiet att tvingas avbryta försäljningen av SD-obligationen löper de ansvariga personerna risken att granskas av åklagare. Enligt lotterilagen döms till högst sex månaders fängelse, och i grova fall upp till 2 års fängelse, för olovligt anordnande av lotteri. Vidare framgår det av lotterilagen att insatser som tagits emot vid brott mot lotterilagen ska förklaras förverkade, d.v.s. tillfalla staten.

Kontaktperson för SD-obligationen är partikassören Arnold Boström.