28 september 2006

Vänster- eller högernationalister

Debattartikeln av Mauricio Rojas (fp) i dagens Expressen har snabbt gett eko inom sverigedemokraterna, eftersom Rojas bestrider anklagelserna om att Sd skulle vara högerextremister och invandringsfientliga. Vad menar gubben? Detta är Rojas nya karakteristik av partiet:
Det är missvisande att betrakta Sd som högerextremister och högerpopulister. Sd är i själva verket ett populistiskt vänsternationalistiskt parti med en restaurering av ett etniskt homogent folkhem som bärande vision.
Man kan beskriva Sd på olika sätt utan att ha fel. Jag tror inte Rojas har fel, men han har mer rätt om det historiska Sd. Partiet var mer vänster tidigare, och detta är en av de främsta orsakerna till att partiet aldrig riktigt slagit igenom. Titta på alla "broderpartierna" i utlandet! Såväl Dansk Folkeparti som Front National och många andra är uttalade högerpartier.

I Sverige har de borgerliga väljarna aldrig litat på Sd som ett parti som är emot socialdemokraterna, och det har de gjort rätt i. Det pågår en högervridning inom Sd, men det råder ingen enighet om riktningen inom partiet, och förändringarna är delvis lite oklara. Det tydligaste tecknet på högervridning hittills torde vara partiets ja till fri arbetskraftsinvandring, något som klubbades igenom på riksårsmötet i mars i år.