12 september 2006

SD-ledningens lögner om partibrottsligheten

Jag postar idag större delen av ett mail jag fått angående kriminaliteten inom Sd.

Under den senaste tiden har bland annat Mattias Karlsson och Jimmie Åkesson använt sig av lite statistik för att försöka skyla över SD-kandidaternas kriminalitet. De hävdar bland annat att 24% av den svenska befolkningen är dömda för brott. Karlsson har skrivit artikel om det och Åkesson har skrivit om det i sin senaste blogg.

Men stämmer deras påståenden? Efter lite undersökningar har jag hittat grundmaterialet och det visar sig att det inte alls handlar om någon statistisk undersökning som visar att 24% av svenska befolkningen är dömda för brott.

Vad det handlar om är att BRÅ har gjort en specialundersökning där man utgått från personer födda ett visst antal år, och sedan utifrån det beräknat hur många av dem som FÖRR ELLER SENARE I LIVET kommer begå brott och sedan applicerat siffrorna på svenska folket. T.o.m. Åkesson har hittat källan och citerar den endast delvis i sin senaste blogg, medvetet förvränger han alltså fakta.

http://www.bra.se/extra/news/?module_instance=3&id=127

Hur stämmer det här med deras övriga påståenden då? Tja, det enda försöket till statistisk beräkning över dömda SD-kandidater som gjorts är ju gjord av Mattias Karlsson själv. Han räknar endast med ett par av de senaste avslöjandena från EXPO, inte heller de som redan avslöjats som brottslingar tidigare och försöker sedan räkna fram procent. Han försöker jämföra siffrorna med statistik som inte är jämförbar och "glömmer" att de brott som EXPO redovisat för det mesta handlar om grova brott av typ kvinnomisshandel och återfallsbrottslingar, vilket ytterligare försvårar en jämförelse med det totala antalet dömda bland befolkningen - om det nu funnits statistik över det.

Att sedan Karlsson har mage att kasta skit över media som endast rapporterat om brotten och försöka lasta dem för sin egen undermåliga undersökning är ju endast löjligt.