29 september 2006

Jocke Larsson kritiseras för girighet

I Uppsala har den segrande borgerliga alliansen bestämt sig för att göra vissa smärre justeringar i det kommunala partistödet. Sverigedemokraterna, som genom Jocke Larsson lyckades tillskansa sig ett mandat i fullmäktige, skulle beröras på så sätt att man går miste om den 40%-tjänst för en politisk sekreterare man får enligt nuvarande regler.

Regeljusteringen irriterar Larsson, som i dagens Upsala Nya Tidning (s. A5) går till häftigt angrepp på de borgerliga, som han menar använder sig av "regeltrixande" i strid med kommunallagen. Larsson får emellertid genast svar på tal av blivande finanskommunalrådet, moderaten Gunnar Hedberg, som helt korrekt påpekar att Larsson med sitt enda mandat redan i utgångsläget bjuds på hela 130 000 kr per år. En politisk sekreterare för Sd:s ende förtroendevalde skulle kosta skattebetalarna ytterligare 200 000 kr per år.

Hedberg frågar sig retoriskt om Sd förvarnat sina väljare om "denna girighet". Det är lätt att instämma. En konkret fråga är sedan varför Larsson gnölar som han gör: Om de borgerligas sparsamhetsiver strider mot kommunallagen, då är det väl bara att överklaga?