09 september 2006

SD tar ett mandat i Uppsala

Upsala Nya Tidning, en motbjudande landsortsavisa och enda dagliga för Sveriges fjärde största stad, har gått med på att ta in annonser från sverigedemokraterna. Sd:s distriktsordförande, aktive Joakim Larsson, är nöjd och skrev i onsdags på sin blogg:
Igår var dessutom vår beställda annons införd i UNT. De bråkade en hel del om den och till slut fick vi bara föra in partiloggan. Ganska fånigt. Vi ville ha med texten "Vi säger vad du tänker", men det tyckte den ansvarige utgivaren Lars Nilsson var främlingsfientligt.
Nu är dock Larsson lite väl blygsam. Jag såg själv annonsen i tidningen. Där var partiloggan, men där var också webbadressen till SD Upplands egen webb, Sd:s överlägset sämsta. Domänen ägs fortfarande av partiupprorsmakaren Mikael Jansson. Bilden några stycken längre ner visar startsidan som den såg ut för uppkopplade UNT-läsare, och som den ser ut än idag. Runt den anspråkslösa annonstexten hade distriktet beställt en frikostig inramning bestående av ett tomrum.

Larsson stannade inte vid detta, när han i onsdags lyckliggjorde oss med en av sina postningar.
Det här är nog utan tvekan vår bästa valrörelse någonsin. Tidigare år har i princip all tid gått åt till att springa omkring och dela ut valfoldrar och valsedlar. Det slipper vi nästan helt nu och kan istället fokusera på annat, såsom kandidatkontakter, bloggande, läsa på inför intervjuer, medlemsmöten och torgutdelningar.
Till dags dato har Joakim Larsson gjort 46 postningar på sin blogg, 23 under 2005 och lika många under innevarande år. Han är den ende bloggaren inom sitt partidistrikt. Som jämförelse kan nämnas att denna blogg startades på en ren impuls sedan jag råkat "surfa förbi" Larssons nystartade blogg i maj förra året. I skrivande stund finns det 686 postningar på Objektiv SD-blogg, trots att jag under samma tidsperiod garanterat lagt ner fler timmar på jobbet än vad herr Larsson gjort.

Men det är inte bara det egna bloggande den oblyge Larsson överdriver. Kandidatkontakter? Från början satte man upp 4 kandidater på sin spärrade lista, men står med bara 3 efter att ha få panikstryka en yngre flicka som inte visade sig vara valsedelsmaterial. Jag kan inte se framför mig att Jocke Larsson skulle ha särskilt mycket vettigt att prata om, när han i den utåt helt osynliga lokalavdelningen sammanträffar med Joakim Hallin och Stefan Petersen. Partiveteranerna lyser däremot med sin frånvaro på listan.

Med andra ord, det blir nog inte så mycket mer kandidatkontakter än det blir bloggande. På den ljusa sidan kan vi i alla fall se det faktum att han nu fått förbereda sig för åtminstone en intervju med Radio Uppland. Det tog säkert lång tid.

Det finns i och för sig orsak att känna oro över Larssons chanser i kommunvalet i Uppsala, och detta på grund av 1) just den faktor som han själv inte kunna påverka - hushållsutskicket, och 2) minskningen av antalet kommunala valkretsar.

Förra valets 5 valkretsar har dragits ner till bara 3. Förra valet fick Sd i Uppsala 2,3% respektive 2,0% i sina två bästa valkretsar och eventuellt ska 2,5% i en valkrets kunna räcka till mandat i år. Tyvärr var kommunledningskontoret så valhänt att man lade större delarna av Sd:s två bästa valkretsar i samma, nya valkrets.

Sd uppvisade en nedåtgående trend i kyrkovalet 2005, men med tanke på det starkt ökande rashatet i dagens Uppsala får vi nog i år räkna in ett mandat för Larsson och Sd. Sd är ju än så länge det största etniska partiet i sta'n. Med en bättre lokal verksamhet, som exempelvis under nationalkonservativa Eva Nymans tid, hade ett guldår som detta Sd i Uppsala säkert kunna accepteras som ett mer salonsfähigt parti, och raka hem åtminstone ett mandat i varje valkrets.