09 september 2006

Är Björn Söder den skyldige?

Bloggen har ju under en längre tid sökt den skyldige till sverigedemokraternas monumentala fiasko kring vandelsprövningen av kandidaterna till valet. Kan det vara Björn Söder själv, partiets grå eminens, som är den högst ansvarige och mest skyldige?

I ett pressmeddelande 7 september gick i alla fall Söder ut med att partiet ställer upp "i minst 130 kommuner och i samtliga landstingsval" och att "partiet arbetar fram till valdagen med att hitta kandidater i övriga kommuner".

Varför det är så viktigt för den sverigedemokratiska particentralen i Lund att mer eller mindre shanghaja folk på gatan för att få till ännu en kommunvalsedel med en eller två kandidater, det framgår inte av Söders pressmeddelande. Han hävdar dock, mot bättre vetande, att "partiet har haft en enorm tillväxt de senaste åren". Enligt andra uppgifter från partiledaren Åkesson har antalet medlemmar ökat från ungefär 1 000 till ungefär 2 000, vilket knappast kan beskrivas som någon enorm tillväxt.

Det framgår också av pressmeddelandet att partiet hoppas ha en lokalavdelning i varje svensk kommun inför nästa val. Skulle det ske har nog ett trendskifte i alla fall skett - sedan valet 2002 har antalet fungerande lokalavdelningar inom Sd t.o.m. minskat. Kanske tror Söder att en kommunal valsedel 2006 är nödvändig för att en lokalavdelning ska kunna dras igång i vederbörande kommun under den närmaste mandatperioden?

Bloggens slutsats, efter att ha tagit del av pressmeddelandet, är att Söders till synes ohämmade expansionslusta är en viktig faktor bakom den visade släpphäntheten ifråga om vem som får kandidera för Sd i valet.