24 september 2006

288 mandat

De närmaste dagarna får vi förmoda att de sista kommunerna och landstingen räknas färdigt på länsstyrelsernas valenheter.

För närvarande ligger sverigedemokraterna på 288 mandat i 147 kommuner och 16 mandat i 3 landsting. En handfull kommunala mandat kan bortfalla och eventuellt kan 2 mandat tillkomma i Kalmar läns landsting. Dagspressen har beräknat Sd:s totala partistöd för mandatperioden till ett belopp på mellan 45 och 60 miljoner kronor. Förmodligen är kommunalrådslöner, lön till politiska sekreterare m.m. inte inräknat.

För den som kallar sig demokratisk nationalist eller invandringskritiker, eller som allmänt är emot pampvälde och maktmissbruk gäller det att bita ihop och gilla läget. Man bör nu försöka att inte direkt motarbeta Sd utan istället försöka utöva konstruktiv kritik i sammanhang där Sd gjort bort sig.

Risken för sd-implosion är visserligen mer än försumbar, och om det vill sig väl dyker det upp nya rivaler inom Sd:s politiska nisch, men ett skyttegravskrig mot Sd kan ställa hela den etablissemangskritiska agendan i dålig dager. Ingen vill väl att Sd med sina gigantiska ekonomiska resurser ska spela samma roll som NyD gjorde, nämligen att förstöra möjligheterna för långsiktigt seriösa oppositionsalternativ under lång tid?