19 september 2006

Varför ökar SD?

Jag såg i någon av de första eftervalanalyserna att Sverige nu är indelat i tre politiska huvudområden, geografiskt sett. Det är den socialdemokratiska norra delen, den moderata mellandelen, och den södra delen där Sd är starkt. Indelningen kan sägas bygga på förändringar hos (s)-väljarna, där alltså väljarna blivit partiet trogna i norr, däremellan gått till (m), och i söder gått till (sd).

Några "preliminära" ord om varför sverigdemokraterna ökar i valet, med en mer genomarbetad analys vid senare tillfälle: Det handlar om kommunikation. Den nya partiledningen består bl.a. av en partiledare som bedrivit studier på detta område vid Lunds universitet. Det politiska språket ligger mer rätt idag, ny partisymbol, en partitruddelutt, snällt och fint.

Paradoxalt nog betyder inte detta vare sig att vare sig sverigedemokraternas particentral plötsligt befolkats av välmenande humanister eller att partiets väljare vill ha lite lagom stora ändringar i politiken, med bara lite mindre invandring. Jag skulle tro att större delen av de nya väljarna vill sända en signal om att "blattarna ska hem".

Inom det gamla gardet i Sd har man inte fattat det fina med kommunikation och det speciella med det politiska språket. Jocke Larsson i Uppsala har som bekant lyckats tillskansa sig ett kommunalt mandat. Det första han gör är att gå ut i media och kräva att kommunens avtal med Migrationsverket rivs. Det första Alliansen har att säga om detta utspel är att riva upp regeln om att alla partier i fullmäktige ska ha en egen politisk sekreterare på 40%.

Bra jobbat, Larsson! Nu sparade du fina slantar åt skattebetalarna. Att agera taktiskt är under din värdighet.