02 december 2005

Ytterligare anteckningar om mångkulturens natur

Efter att bloggen diskuterat definitionen av mångkultur först i denna postning och fått denna definition kommenterad, har begreppet vidare dryftats, senast 10 november. Bloggen har också kunnat konstatera att SD-ledningen i stort sett saknar egen definition av detta för svensk nationalism centrala begrepp.

Idag gav sig Blågula frågor in i debatten om definitionen om mångkulturen genom att referera Anders Johanssons bok "Sanningen är originell", kapitlet "Mångkulturen som luftslott". Johansson erbjuder i detta kapitel först en egen defintion av kultur1. Någon egen definition av mångkulturen ser inte Johansson ut att ha orkat med, utan här citeras istället Svante Nordin, professor i idé- och lärdomshistoria, där han skriver i Samtidsmagasinet Salt nr 1/1999:

"Det blott och bart mångkulturella är det som skulle kunna strykas ur världskulturen utan den ringaste förlust. Det nationella är egenart, produktivitet, idealitet. Det nationella är en form för det andliga livet. Det är språk och begränsning. Det är "hemma" i motsats till "borta", det är "eget" i motsats till "främmande". Man kunde även säga - det mångkulturella kan inte bestå av en blandning av icke-existerande kulturer."

Anders Johansson tillägger för egen del att han, f.ö. liksom Robert Tracinski som förklarat att alla kulturers jämlikhet är grundläggande för mångkulturen, att mångkulturen är ett värderelativistiskt begrepp, och enligt Johansson bygger på den sentimentala och i grunden felaktiga tron att alla kulturer har samma värde eller i varje fall kan kräva samma respekt. Det ska tilläggas i detta sammanhang att jag själv inte ser mångkultur/-alismen som något nödvändigtvis relativistiskt.

Läsaren förvånas måhända av att Blågula frågor här skulle ge sig in i debatten genom att referera en bok om bl.a. mångkultur, som i sin tur refererar en annan definition av mångkulturen, men utan att själv göra något bidrag till teoribildningen. Läsaren tycker kanske att ett så vanligt men ändå vagt begrepp kunde fordra en diskussion om sin egentliga och grundläggande innebörd.

Här kan f.ö. tilläggas att Blågula frågor inte ser ut att innehålla någon annan fördjupning i ämnet. Under rubriken "Vad är multikultur?" refereras i en kortare artikel en kolumn av Pierre Durrani, publicerad i Östgöta Correspondenten 13/12 2003, med det märkliga konstaterandet "Med multikulturalismen vet vi inte riktigt vad vi menar". I övrigt verkar det tomt, men kanske bedras vi av rubriksättningarna på den blågula webbplatsen. Där finns trots allt ett ansenligt antal artiklar kring områdena kultur, nationell identitet, migration och integration.


1) Johanssons definition av kultur:

"Kultur är, kort sagt, summan av den värld där människan lever sitt liv och den förmedlar både andliga och materiella värden till eftervärlden."

Definitionen i "Litet nationalistiskt lexikon. Terminologi av internt intresse för aktivister i den nationella rörelsen i Sverige."

"Kultur: Kollektivt begrepp, avser den omgivning av självklarheter, minnen och föreställningar som vi lever i och som vi själva är med om att forma."