07 december 2005

Hur fort växer valfonden?

Henrik Alexandersson bloggar idag om den sverigedemokratiska valfonden. Bruttosumma för valfonden var 2005-12-05 enligt officiell uppgift 1 536 003 kronor, till detta räknar man lokala valfonder, hittills drygt 1 miljon kronor. Officiella målet är 9 miljoner, något som jag bloggade om även 25 oktober i år.

Förra mandatperioden drog sverigedemokraterna in åtminstone 10 000 kr en dålig månad, i småbidrag från medlemmarna, eller minst 15 000 kr om det var en bra månad. Nu verka man ligga på minst 15 000 kr en dålig månad och 20 000 kr en bra månad. Man hade en valfondskampanj i anslutning till kyrkovalet, och drog då in skapliga extrabidrag. Erfarenhetsmässigt vet man att småbidragen ökar med omkring 100% under valåret, något som nog fortfarande stämmer med tanke på den branta ökningen de två månaderna inför kyrkovalet 2005.

Valet 2002 var målet för valfonden 1,7 miljoner kr, en summa som uppnåddes i elfte timmen. Om man försiktigtvis extrapolerar dagens valfond, och då räknar med 40 000 kr inbetalda bidrag per månad under valåret nås en summa på ungefär 1,9 miljoner plus miljonen i de lokala valfonderna. Lägger man till detta samtliga de kommunala partistöden för 2006, vilka uppgår till c:a 2 miljoner kr, så nås en totalsumma i SD:s alla valfonder inför nästa val på c:a 4,9 miljoner kr.

4,9 miljoner kommer att räcka för att få ut valpropaganda till samtliga hushåll söder om Dalälven. Det vill säga, det räcker om partiet återinför lite budgetdisciplin. Med tanke på att man tagit emot kring 6 miljoner kr i kommunala partistöd hittills under mandatperioden så är förvånansvärt lite kvar i kassakistan. Vän av ordning anmärker kanske att det är meningen att de kommunala partistöden ska brännas iväg på lokal politik. Men här talar vi om ett parti vars partistyrelse traditionellt sover på golvet i gympasalar inför sina möten.

9 miljoner är naturligtvis bara möjligt att nå om partiet får frikostiga extrabidrag från antisemitiska belgare eller ND-vurmande stockholmspensionärer, och riktigt så mycket slantar ska vi nog inte tro att dessa gossar är villiga att ställa upp med. Inte nu, när partiet lanserar en på ytan filosemitisk kulturnationalistisk linje. Det är dock inte alls omöjligt att sverigedemokraterna kan lägga ut mer pengar i valet än både miljöpartiet och junilistan, och nästan i nivå med vänsterpartiet.