20 april 2007

Sverigedemokraternas rädslor

"Alla är vi rädda för något, Sverigedemokraterna för Gottsunda och jag för Sverigedemokraterna", skriver aftonbladsbloggaren Emma. Hemma hos henne i Uppsala hade visst nästan alla grannarna kollat på debatten Mona/Jimmie, och 2 av 5 hade hållit på Jimmie.

Visst är Sverigedemokraterna rädda för Gottsunda, en stadsdel i södra Uppsala med 16 - 17 000 invånare, mest utomnordiska. Under de många år som SD delade ut flygblad själva, var det inte mer än en handfull gånger man i Uppsala vågade sig ut till mångkulturens Gottis.

Men mera rädd var man nog ändå i Almtuna, där en av oss fick en smäll i skallen av en beväpnad cyklist med vänstersympatier. Eller kanske i Sävja, där en rabiat invandrarkärring ringde polisen och satte igång att blåljuga om att aktivisten Svenne hetsat.

Kanske rädslan var starkast för studentstadsdelarna, Flogsta och Rackarberget; där blev det inte många blad delade. Yxorna ute i Gottsunda sk-ter mest i politiken, de var inte så farliga. Afa fanns och finns bland studenter och borgarungdom. Nattetid kan deras tegelstenar göra hembesök.

Fast det kanske inte är det Emma menar med "rädsla"? Röstsedeln kan vara farligare än järnröret, inte minst om den som röstar är riktigt rädd.