18 april 2007

Handlingsplanen för äldreomsorgen

Inför 2007 års riksårsmöte frångår Sverigedemokraterna det system av principprogram/handlingsprogram man arbetat efter sedan sommaren 2001. Partiledningen lägger fram dels ett invandringspolitiskt program, och dels en handlingsplan för äldreomsorgen. Slutversionerna presenterades idag.

Handlingsplanen för äldreomsorgen följer till stor del den beprövade taktiken att kräva allt för alla, och till lägre brukaravgifter än idag. Man vill, skriver man, ha "världens bästa äldreomsorg", och den ska vara nerlusad med personal. Partiet vill här begränsa den kommunala självstyrelsen genom att staten ska ställa delvis ganska hårda minimikrav på kommunerna.

Skrivningarna om demensvården består delvis av ordagranna "lån" direkt från Demensförbundets kravlista (pdf). Avsnittet om anhörigvårdare är däremot delvis ordagrannt lånat från Socialstyrelsens projektredovisning i frågan (pdf). Inspiration och formuleringar har lånats också av Kristdemokraterna.

Allt åt alla? Läsaren kan förledas tro att SD försökt skriva ett vänsterpartistiskt handlingsprogram, men flera ledande tankar, som den att en brukare ska ha en ovillkorlig rätt att välja mellan att få sin omvårdnad i privat eller offentlig regi, lutar snarare åt det moderata hållet.

Slutligen vill jag komma till det typiskt sverigedemokratiska i handlingsplanen, och då rör det sig om rätten för brukaren "att mötas av personal som förstår och talar begriplig svenska och är införstådd med svenska seder och bruk". Överraskande nog stannar inte handlingsplanen där utan slår fast även att "i de fall där det är möjligt skall möjligheten att få vård på modersmålet också gälla de äldre invandrare som av ålders- eller sjukdomsrelaterade skäl inte längre kan kommunicera på svenska".

Efter att tidigare i alla sammanhang ha betonat goda kunskaper i svenska i alla sammanhang backar alltså SD nu till begriplig svenska, något som kan visa sig bli en stötesten för det instundande riksårsmötet. Än mer kontroversiell kan skrivningen kring brukare som är invandrare visa sig bli, eftersom den inte kan tolkas på annat sätt än att bristande tillgång på språkkunnig personal eller mycket stora extrakostnader är de enda godtagbara skälen för att inte ge invandrare samma "språkrätt" som svenskar. Detta kommer att ses som anti-nationalistiskt av många minoritetsmän på RÅ.

Antas handlingsplanen så är SD det på papperet mest äldrevänliga partiet i Sverige.