09 april 2007

SD passerar KD

Sedan årsskiftet har Sverigedemokraterna pendlat kring 3,3% av väljarsympatierna i partisympatimätningarna gjorda av Novus. I dagens mätning (pdf) når man 3,5% och har för första gången passerat Kristdemokraterna, som minskar med en procentenhet till 3,3%. KD-ledaren Göran Hägglund är nervös och kallar nu på morgonen SD för svin (i TV4 Nyheterna: "De sticker upp sina trynen") - knappast något som hjälper situationen.

KD minskar med 1,0%. Har SD tagit sina nya sympatier från KD? Det måste vi naturligtvis utgå från, om inte annat för att det är så roligt att se Abort-Hägglund svettas.

Men om vi för ett ögonblick förhåller oss helt seriösa: KD kan ha tappat till ett parti som tappat till ett annat parti, som i sin tur tappat till SD (se fotnot). Övriga partier minskar med 0,1 procentenhet. Osäkra väljare minskar med 0,7 procentenheter, medan SD i denna mätning ökar med 0,6. Dessutom ligger ju alla förändringarna inom den statistiska felmarginalen.

Vad beträffar stödet för SD har vi nu flera mätningar som ger SD en bit över 3%, vilket jag ser som ett trendbrott jämfört med en tidigare period efter förra årets val, när SD låg och pendlade kring 3,0%. Intressant i dagens mätning är att SD får starkast stöd i Småland (6,4%), Norra Mellansverige och Övre Norrland (5,1%) med Sydsverige först därefter på 4,9%. Det verkar inte som om SD förmått öka något i Skåne efter valet!

De fattigaste och de mest lågutbildade, bosatta långt ute i landsorten, pensionärer och ungdomar - där finns dagens stöd för SD. Det mullrar uti rättens krater, och om inte Alliansen lyckas förbättra sitt opinionsläge under året, då kommer respektabelt folk att börja ansluta sig till SD vilket mångdubblar partiets good will. När detta händer - då är det kört!

  • Redigering 2007-04-09 12.15, med tillägget: KD tappar i dagens mätning 0,8 till (m) 0,3 till (fp), 0,5 till (s), 0,1 till (mp) och 0,2 till (sd). KD tar 0,1 från (m).

    SD tar också 0,4 från (m), 0,1 från (c), 0,1 från övriga och 0,4 från (s). SD tappar 0,1 till (m), 0,4 till (s) och 0,2 till (mp).

  • Tillägg 2007-04-09 19.15: I en mätning från Demoskop, publicerad idag, ökar KD något, medan SD minskar rejält. Båda siffrorna dock inom felmarginalen.