14 april 2007

Från Sverigedemokraternas annaler: Le Pen - président

Jean Marie Le Pens sensationella framgång i det franska presidentvalets första omgång 21 april 2002 mottogs med stor glädje i den högsta ledningen hos Sverigedemokraterna. På stående fot beslöts att en delegation snabbt skulle skickas ner till fransoserna i syfte att visa moraliskt stöd från svensk sida.

Delegationen fick utåt gå under SDU-flagg för att undvika deltagande av dåvarande partiordföranden Mikael Jansson, och leddes av dåvarande medlemmen i Front National såväl som ledande (sd):aren Björn Söder. Resan till Frankrike kom att bli en stor upplevelse för de unga sverigedemokraterna. Tillsammans med åtminstone 50 000 - 60 000 andra entusiastiska Le Pen-supporters marscherade man 1 maj på Paris gator till Jeanne d'Arcs ära, för att avslutningsvis lyssna till ett anförande av Jean-Marie Le Pen.

Under sin vistelse bodde delegationen på hotellet Première Classe Paris Ouest i Suresnes, väster om den franska huvudstaden. För att ytterligare fördjupa vänskapsbanden mellan franska och svenska nationalister bestods delegationen med en visning av Front National de la Jeunesses högkvarter i näraliggande Saint-Cloud under ledning av en högrankad FNJ-företrädare.