27 april 2007

Dagens Temo: Dyster läsning för SD

Den enorma mediabevakningen av Sverigedemokraterna under senaste tiden, och debatten med Mona Sahlin till trots - i opinionsmätningarna finns inte många glädeämnen för Jimmie Åkesson och hans particentral.

I dagens Temo, beställd av och publicerad i DN, ligger nu Socialdemokraterna på fantastiska 46,3% efter en ökning senaste månaden på 3,8 procentenheter. Raj-raj och hans partnerpartier får tillsammans inte ihop mer än 39,6%, trots att nya socialdemokratiska partiledarinnan Mona Sahlin enligt Temo inte har särskilt bra personliga popularitetssiffror.

SD landar på ynka 2,6% trots att debatten Sahlin-Åkesson inträffade mitt i Temos undersökningsperiod. Med undantag för en lite suspekt norsk partisympatimätning har partiet stadigt legat kring 3% i opinionen ända sedan valet förra året. Lyftet låter vänta på sig.

Vad krävs egentligen för att SD ska lyfta och infria alla etablissemangets domedagsprofetior och ta plats i riksdagen 2010? Det korta svaret är att Mikael Jansson var en enprocentskille, Jimmie Åkesson är en treprocentskille, men att Sverigedemokraterna fortfarande väntar på sin tioprocentskille.

Jag tror att han måste rekryteras utifrån.