10 mars 2007

Debatten fortsätter i Dagen

KDU-ordföranden Ella Bohlin, själv gammal L.O:are, går i tidningen Dagen på fredagen i direkt svaromål efter Erik Almqvists sverigedemokratiska debattartikel i samma tidning.

Bohlin hävdar den fullt legitima ståndpunkten att "den jordmån vilken Erik Almqvist hämtar sin styrka ifrån bygger på misstänksamhet och rädsla för det som är annorlunda". Hennes påstående om att "Sverigedemokraternas idéer om kulturer, nationalism och rastillhörighet är och förblir väsenskilt från den kristna etiken" stämmer dock inte.

Sverigedemokraternas specifika inställning i de stora frågeställningarna om kultur, nationalism och ras må vara okristlig - därom tvistar politikerna idag. Men att använda ordet väsensskilt, som Bohlin gör, är inte rätt.

För det första: Nationalismen är ett bärande begrepp i Nya testamentet. För det andra: Det är fullt möjligt att förena en rasligt uppdelad stat med kristendomen, en religion som i och för sig inte har något emot slaveri, utrotningskrig och mycket annat. För det tredje: SD har aldrig i något officiellt sammanhang erkänt rastillhörigheten någon politisk betydelse. Överhuvudtaget har man (liksom så gott som alla andra politiska partier i Sverige) inte velat kännas vid rasfrågan som sådan.