29 mars 2007

"Försöker de anpassa sig?"

För en tid sedan råkade bloggen ut för en hotfull kommentar på romani från en (sd):are i Tornedalen. Flera andra bloggare har råkat ut för samme person, inte minst socialdemokratiska sådana. Personen ifråga driver även en egen SD-blogg, med delvis kriminellt innehåll.

Hur vettigt är det att stödja SD om man själv är zigenare eller resande, frågade sig bloggen igår, och råkade genast ut för en rad oseriösa kommentarer postade från Norrbotten.

Sten Andersson, den sverigedemokrat som har det överlägset bästa anseendet i de finare salongerna, hade under sin tid som moderat riksdagsman aldrig andats en enda bokstav som kunde tolkas som främlingsfientlig: Med ett enda undantag.

När zigenarspråket romani 1998 skulle upplyftas till officiellt språk i Sverige upprördes Andersson och skickade på eget bevåg ut ett pressmeddelande i frågan, trots att moderaterna som parti inte alls hade några invändningar att göra.

I sitt pressmeddelande förde han fram åsikter som av de politiska motståndarna tolkades som att han ansåg att zigenare begår åldringsbrott och hindrar sina barn från att gå i skola. Han tyckte även att zigenarna får för mycket stöd från samhället, och ger på tok för lite tillbaka. Andersson frågade sig "har zigenarna försökt anpassa sig till det land där de bor?".

"Hans uttalanden kan vara hets mot folkgrupp" menade Stefano Kuzhicov, ordförande i Nordiska zigenarrådet. Integrationsminister Lars Enqvist uttalade att Anderssons "uttalanden ligger långt utanför vad som kan betraktas som politisk anständighet".