07 mars 2007

Tre frågor

Grattis till Erik Almqvist som lyckats få en debattartikel publicerad i tidningen Dagen! Artikeln bär rubriken "Kristen etik bas för sd:s värdegrund". Ros har Erik redan fått av partivännerna, och för att väga upp detta ska jag ge honom lite ris. Ett par kritiska frågor väcks i artikeln:

  • "Sverigedemokraterna ställer människovärdet i centrum, precis som den kristna etiken gör", skriver Almqvist. Det var något nytt. När bestämde man sig för detta? Av principprogrammet framgår att "familjen, hembygden och nationen blivit centrala (begrepp)". Därmed inte sagt att människovärdet måste vara i centrum.

  • Liksom sin ateistiske partiledare Jimmie Åkesson skriver den självdefinierade agnostikern Almqvist att "Sverigedemokraterna är ett icke-konfessionellt parti och följaktligen inte kristet". Det är naturligtvis bekvämt att kunna slå ifrån sig fädernas tro på detta sätt, men ickekonfessionellt är ett parti genom att inte binda sig till ett visst religiöst samfund. Att helt frånsvära sig möjligheten att ha en livsåskådning är att gå ett steg längre. Sanningen är väl att SD idag använder kristendomen i opportunistiska syften.

  • Vilka "formella relationer till någon kyrka" menar Almqvist att Kristdemokraterna har? Jag misstänker att Almqvist här har gjort en rejäl miss och att han måste be Göran Hägglund om ursäkt. Kristdemokraterna har under lång tid varit tydliga med att de skiljer mellan politik och religion.