30 juni 2005

Imponerande i Gävle

I ett smart drag har Sverigedemokraterna (SD) i år bestämt sig för att skicka ut valtidningen i en rad olika lokalupplagor. Idag presenterades upplagan för Gävle-Älvkarleby.

Tidningen är imponerande, och med all sannolikhet kommer den i Gävle att visa sig vara den kanske allra främsta partipolitiska trycksaken inför kyrkovalet i september. Layouten är gjord av Jimmie Åkesson, självaste partiledaren. Såväl texter, bilder som layout håller hög kvalitet. Ett minus är den långa intervjun med två gamla socialdemokrater, som inte alls är från Gävle utan från mörkaste Blekinge. Något som borde vara ett minus är den lokala valplattformen som bryter mot SD:s centrala valplattform - detta kommer dock säkerligen inte att uppmärksammas av några väljare.

Huruvida den ambitiösa satsningen i Gävle kommer att ge några resultat i mandat är dock ännu osett. På stiftsnivå finns inga utjämningsmandat och i större delen av Uppsala stift, dit Gävle hör, är SD fullständigt ickeexisterande. Man kan därför vänta sig en vacker, men otillräcklig ökning på stiftsnivå. Den lokala kandidaten Margareta Sandstedt kommer däremot med sin tredjeplats med ganska stor säkerhet att ta plats i kyrkomötet, något som inte direkt hör ihop med eventuella valframgångar i Gävle. Hon kan lika gärna väljas som representant för t.ex. Luleå stift.

SD ställer även upp i sex lokala kyrkoval i trakten kring Gävle. Jag har inte detaljstuderat mandatgränserna, men den breda organisation partiet har i området torde borga för mandat i två eller tre valda församlingar.

De styrande kretsarna inom Svenska kyrkan och medierna i Gävle kan väntas göra en samfälld aktion när någon vecka återstår före valet, men detta kan inte förhindra vissa framgångar för SD i Gävle i år. En förutsättning är dock att partiet verkligen gjort sina vandelskontroller i år. Om fler kandidater än Roger Hedlund har ett "brokigt förflutet" kan naturligtvis valresultatet komma att påverkas. Har inte lokalavdelningen gjort det tidigare borde man snarast möjligt gå in till Gävle tingsrätt och göra slagningar på samtliga sina kandidater. Med tanke på risken för LVM-domar o.dyl. bör man nog kolla även på länsrätten.