02 juni 2005

Dagens konspirationsteorier i SD-Kuriren

Det har varit lite tunt mellan lustifikationerna i SD-Kurirens nätupplaga senaste tiden. Bara torra och sakliga nyheter m.m. Ikväll kom så två alster från redaktionsideologen Hallencrantz upp på nätet. Det som mest fångade mitt intresse var hans totalgenomgång av fransk politik i en artikel på drygt 2 A4. Det framgår inte vilken amerikansk artikel han översatt denna gång, men frågan är om han inte lurat ut den ledande konspirationsteorin alldeles själv:

Man är inte heller glada över planerna på att inkludera Turkiet i EU. Låt här inte finnas några oklarheter: den enda anledningen till en sådan strategi är att fylla Västeuropa med asiatiska väljare, vilka för alltid ska förhindra att nationalistiska partier, de nya uppstickarna i politiken, ska kunna hamna i regeringsställning. Etablissemanget vet att nationalismens tid har kommit, att den inte kan hållas tillbaka längre med tal om andra världskriget, och att en stor mängd proffspolitiker riskerar att förlora sina bekväma titlar och löner.

Eftersom man inte själv behöver försvara sådan rappakalja i egenskap av partikamrat till hr Hallencrantz är det inte utan att man småler. Så den politiska klassen i hela västeuropa har alltså i hemlighet kommit överens om att ta in turkarna i EU, och sedan lura så många som möjligt i den anatoliska bondebefolkningen att flytta till väst? Detta leder alltså sedan automatiskt till att dessa röstar på de etablerade maktpartierna i dessa länder. Luktar detta inte lite grann frimurarkonspiration?

Själv tror jag att en växande skepsis mot turkiskt EU-medlemskap beror på att Turkiet får en stor mängd EU-parlamentsmandat och många röster i EU:s ministerråd. Dessutom är man på många håll rädd för den outvecklade turkiska ekonomin och för turkisk invandring, men någon konspiration för att neutralisera nationalistpartierna - var finns belägg för någon sådan?