29 juni 2005

Gaylobbyn och avtalsprincipen

Med det outtalade ändamålet att försöka undergräva familjens grundläggande betydelse för all mänsklig civilisation, och för att gynna grupperingar av moraliskt tvivelaktig halt, är det nu enligt lag tillåtet för den svenska sjukvården att inseminera lesbiska kvinnor.

Lagändringen har föranlett Socialstyrelsen att uttala att redan donerad och för tillfället nedfryst mänsklig sperma inte får användas för de nya grupperna av inseminationsmottagare, eftersom donatorerna av sperma inte gett tillstånd till sådan insemination. Enligt givarblanketten har nämligen donatorerna samtyckt till att sperman får användas för befruktning av en kvinna som är gift eller samboende med en man, och ingen annan.

Sören Andersson, ordförande för RFSL, de parafilas riksförbund, tycker att Socialstyrelsens ställningstagande är upprörande:

Det är oerhört märkligt att Socialstyrelsen resonerar på det här sättet, att donatorer skulle ha möjlighet att välja vilka föräldrar som sperman hamnar hos i termer av religion, hudfärg eller etnicitet skulle aldrig accepteras. Det är oacceptabelt att just sexuell läggning ska betraktas som ett undantag. Socialstyrelsen lägger ett förslag som i praktiken reserverar all donerad sperma för heterosexuella par och gör att barnlösa lesbiska par hamnar sist i kön.

Tycker inte Sören Andersson att vore mer upprörande om samhället svek den överenskommelse som gjorts mellan de mänskliga genbankerna och de män som donerat sin sperma till dessa? I alla rättsstater är principen "avtal ska hållas" en av de allra viktigaste och mest fundamentala rättsprinciperna.