I Flashbacks nyhetsbrev nr 190 kan man läsa om något som kan vara första steget mot avskaffandet av Pressens Opinionsnämnd.
Historien är den att tidningen Resumé blivit fälld av Pressens opinionsnämnd, PON, sedan tidningen i strid med de tidningetiska reglerna rapporterat om en chef i mediabranschen som var misstänkt för våldtäkt. Resumé vägrar dock att betala den straffavgift som PON utdömt, och man vägrar också att publicera beslutet. Förklaringen till vägran är följande:
"Resumé har blivit fälld i Pressens opinionsnämnd. Det är en Kalle Ankadomstol instiftad av Tidningsutgivarna som ska se till att allmänheten, det vill säga vanligt folk, inte trakasseras i spalterna...Resumé avser inte betala någon straffavgift och kommer inte att publicera nämndens felaktiga beslut."
Beslutet kan inte genomdrivas med tvång, eftersom systemet bygger på ömsesidig frivillighet och branschlojalitet. Som många gånger kunnat konstateras har detta frivilliga system inom mediabranschen använts för att man ostraffat ska kunna trycka ner alla försök till verklig politisk opposition i Sverige. Existensen av det frivilliga systemet har lett till uteblivna påtryckningar på riksdag och regering i syfte att modernisera den i Sverige ytterst primitiva skadeståndsrätten.
Den ideala lösningen vore att Pressens Opinionsnämnd och Pressombudsmannen avskaffades och det istället infördes reella juridiska möjligheter till skadestånd och upprättelse från medierna och ett system som avhöll medierna från att medvetet beljuga och förtala enskilda människor och organisationer.