15 augusti 2005

Skattefria Andersson

Skattefria Andersson, så heter den valfilm från 1954 som socialdemokraterna nu lanserar på sin nya inofficiella partiblogg ''Motallians''. Signifikativt för socialdemokraternas problem inför valet 2006?

Tolkning: Socialdemokraterna saknar idag visioner, och måste därför återanvända sina visioner och skräckbilder från 1954. Det tema man då driver är att en medborgare absolut inte bör försöka "stå på egna ben", för då går det käpprätt åt h-e. Istället bör staten ges ansvaret för så mycket som möjligt i en människas vardag och planhushållning helst införas.

Pervers effekt: Socialdemokraterna återanvänder alltså sina visioner från 1954. Tyvärr har ju verkligheten förändrats, och visionen utmålar därför inte bara skräckbilder av de politiska motståndarna inom borgerligheten, utan även det egna partiet. Filmen uppvisar en skola som fungerar - något vi inte sett sedan Göran Persson kommunaliserade skolsystemet. Filmen uppvisar ett försvar - som är nedlagt (nedlagt!) av socialdemokratiska regeringar. Filmen uppvisar en funktionell svensk kärnfamilj - idag ersatt av feminism och fullständig depravering av moralen, och där socialdemokratiska regeringar bär huvudansvaret.

--- Postningen uppdaterad 14:27 18 augusti 2005