18 augusti 2005

Gorm Linds tur att trampa över i kyrkopolitiken

15 augusti kunde jag notera att Björn Söder skrivit något vettigt om kyrkopolitiken, vilket i någon mån höjde partiets trovärdighet efter lokalvårdaren Margareta Sandstedts "krönikor". Så gick det bara en dag, och man släppte nu fram Gorm Lind.

"Sverigedemokraterna vill att svenska kyrkan skall vara just en svensk kyrka". Jo, godnatt, samma klavertramp som Torbjörn Kastell 2001, det som fick Kyrkans Tidning att stänga dörren för partiet. En svensk kyrka för svenskar? Lind går på i samma stil: "Kyrkans evangelium skall bygga på Bibeln och den lutherska läran. Den ska förkunnas i en svensk kontext. Att globalisera kyrkan och försöken att få alla att känna sig lika välkomna har inneburit att ingen känner sig riktigt hemma där". Vad är evangelium för Gorm Lind? Har han en uppfattning om vad luthersk tro är? Tror Gorm Lind själv på Gud?

Lind kommer även med en del påståenden som väcker nyfikenhet. "Vi har en ärkebiskop, K-G Hammar, som även har en socialdemokratisk partibok på fickan". Varifrån kommer denna uppgift? Är den verkligen sann? Det verkar ju inte alls stämma in i KG Hammars försök att stå ovanför de kyrkopolitiska sakfrågorna. Vilka är förresten de "ständiga nytolkningar om hur Bibeln egentligen ska tolkas, ofta i total kontrast med tidigare tolkningar har undergrävt förtroendet för kyrkans religiösa sfär"? Anser Lind att kyrkans verksamhet idag bygger på uttolkningar av Bibeln? Vad är förresten kyrkans religiösa sfär?

Lind fortsätter och fortsätter. Han menar bl.a. att "kyrkan befinner sig i moraliskt och medlemsmässigt fritt fall". Skälet till kyrkans snara undergång är att den inte "arbetar för svenskarnas bästa". Kanske borde Gorm Lind, som kandiderar till kyrkomötet, fråga sig om Svenska kyrkan bör vara ett kyrkligt samfund eller en nationalistisk kamporganisation. Hans senaste inlägg inger inte något förtroende för den som söker seriösa kyrkopolitiska alternativ.