23 oktober 2006

Fokus på landet Sverigedemokratien

Idag läste jag om "Sverigedemokratien" i Fokus 12 sidor långa reportage i senaste numret (nr 34). Vilket förtroende får man för en tidskrift som har Ali Esbati som kolumnist? Inte mycket egentligen, men sd-reportaget var nog i alla fall mera vederhäftigt än motsvarande reportage i DN skulle ha varit i dagens läge.

Mest imponerad bör man kanske bli av den ambitiösa socioekonomiska genomgången av de kommuner där Sd tagit mandat. Vilka samband finns? Tabellen spänner över ett uppslag, och går inte av för hackor. Jag utgår från att världens argaste sverigedemokrat (Mattias Karlsson) tar denna tabell som utgångspunkt när han genomför valanalys -06. De kvantifierbara sambanden är inte särskilt överraskande; de kan sammanfattas som att stort utanförskap och stor arbetarklass ger stora röstandelar för Sd.

Korrekturläsningen hålls inte så högt på Fokus, vad det verkar. I ingressen till sd-reportaget omnämns partiets starke man i Landskrona som "Thord Lindholm". I kartan över kommunmandaten har man fått för sig att Tomelilla ligger uppe i Småland. Ett minus för korrekturen, alltså. Ett plus för scoopet i artikeln om Lars-Erik "Tomten" Aldin: En bild på 87-åringen från Folkets marsch 2006. Man ser tydligt att Nordiska Förbundets tidning sticker upp ur Lars-Eriks ficka. Dessutom är han enligt artikeln gammal kompis med förre sverigedemokraten herr Rydström i Moheda.